Tikkurila worldwide

Kondensfritt med ny funktionsfärg


Fukt på insidan av plåttak som droppade ner och samlades i stora pölar. Det var problemet som Magenta måleri i Uppsala fick i uppdrag att hantera. Lösningen? Nya fuktabsorberande GrafoTherm.


Fukt, mögel, buller och asbest kan ställa till stora problem i allt från bostäder och källare till idrottsarenor, parkeringshus och lagerbyggnader. Nu kommer Tikkurila Drytech, en serie funktionsfärger som var och en effektivt motverkar dessa problemområden. 

– Det som gör de här produkterna speciella är att de bygger på en mikroporteknologi som håller ytorna torra även i miljöer med temperaturskiftningar som skapar kondens, säger Martin Helgesson, produktchef på Tikkurila. 


Drytech 27 (3)


Produkterna som ingår i serien är BioRid, GrafoTherm, Acoustics och AsbestGuard. Samtliga är vattenbaserade, uppfyller EU:s hälso- och säkerhetskrav, är lättanvända och kan appliceras med pensel, roller eller spruta. 


Som vid all annan målning är det viktigt att se till att ytan är ren och torr innan du målar. För att färgerna ska fungera optimalt är det också viktigt att de inte målas över med något annat. 

– De här färgerna bygger på att de absorberar fukt eller ljud och om de målas över med något annat så blir ytan för tät och då minskar effekten drastiskt, säger Martin. 


GrafoTherm och BioRid fungerar på i princip samma sätt då båda produkterna håller ytorna torra, påskyndar avdunstningen och isolerar ytan från temperaturskiftningar. Skillnaden ligger i vilket underlag färgen målas på. 

– GrafoTherm ska användas på metall och andra hårda ytor medan BioRid är speciellt anpassad för mer sugande ytor som betong, i miljöer där man har eller misstänker att man kommer att få problem med mögel och algpåväxt, säger Martin. 


DryTech GrafoTherm 20L (1)


Magenta måleri har precis avslutat ett stort uppdrag, för bostadsrättsföreningen Bläckhornet i Uppsala, där de jobbat med just GrafoTherm. 

– De hade stora problem med kondensvatten som samlades på insidan av plåttaken och droppade ner i stora pölar på papptaket under. Vi kontaktade Alcro som tipsade om den här produkten, berättar Roger Ohlström på Magenta måleri.


Han berättar vidare att färgen var lätt att jobba med och applicera. 

– Först sprutade vi på en tunn hinna för vidhäftning och sedan en vända till med ett lite tjockare lager färg. Det vi lärde oss under resans gång var att det inte får vara för kallt och fuktigt när man målar för då fäster inte färgen. När det gäller just de här plåttaken upptäckte vi att det var bäst att följa solen för då var underlaget torrt. Beställaren är jättenöjd med resultatet och miljön där uppe är mycket bättre. Vi är också nöjda och känner oss säkra både på hur produkten fungerar och hur vi ska jobba med den i framtiden, säger Roger.


När det gäller Acoustic bygger den på samma mikroporteknologi som GrafoTherm och BioRid men här absorberar porerna istället ljudvågorna och fördelar dem över ytan vilket dämpar ljud och vibrationer i materialet. AsbestGuard, slutligen, är en specialfärg som kapslar in och förseglar asbest som av olika skäl inte kan tas bort. 

– I första hand ser vi att målerier, byggföretag, saneringsfirmor och andra proffs kommer att använda de här produkterna. Vi är mycket glada över att nu kunna erbjuda effektiva lösningar på en rad olika problem, avslutar Martin. 


Vill du veta mer om hur just du kan använda Drytech-produkterna?

Fyll i dina uppgifter nedan så kommer vi att kontakta dig inom kort. Vill du hellre ta kontakt med oss direkt? Kontakta Björn Lindgren, Tikkurila Sverige AB på 070-745 62 03 eller skicka ett mail till drytech@tikkurila.com.